woensdag 30 april 2014

blij met een ei # 2: advocaat

Onze kippen leggen goed, heel goed.
We dachten al een hele tijd dat de oudere dames in het hok wil eens stilaan zouden gaan stoppen met leggen, en daarom hadden we besloten om er 2 nieuwe kippen bij te zetten. 
De jongens mochten ze mee gaan kiezen. 
Kippen, geen kuikens, die hebben we hier al eens gehad, en die hebben het hier niet overleefd... onder de warme lamp, zien dat ze niet uitbreken uit het hok,... hartpijn als er iets misloopt,... neenee, daar hadden we geen zin in.
Ze mochten een kip kiezen dat net geen kuiken meer was, een "kleuterkip".
En zo kwam het dat we op een zonnige zondagmiddag terug thuis kwamen van Heist markt met een doos met 2 (jonge) kippen.

4 kippen en 1 haan wonen er nu in onze tuin.
Dat de kleuterkippen snel volwassen zijn geworden, hebben we al mogen merken. We vinden nu eitjes in vreemde vormen, of met rare uitstulpingen.
Met als gevolg dat we nu héél véél eitjes hebben.

Wat doe je als je héél veel eitjes hebt, (want in cake, pannenkoeken, koekjes...  moeten er echt niet zoveel in!) advocaat maken!

Aan advocaat heb ik al vroege herinneringen. 
We kregen het vroeger bij de moemoe, op feestjes, in een eierdopje met een klein lepeltje. We deden er dan heel lang over om het potje leeg te lepelen.
Joma maakte soms advokwark (platte kaas, bananen, advocaat?), als dessert. Maar zij namen het allebei uit een glazen fles met een brede hals en een zwarte etiket.
Ik ga het zelf maken!
Ik vond verschillende recepten op het net, en ondanks de schrijffouten en de rare zinsconstructies, besloot ik toch om dit recept te maken (de schrijffouten heb ik aangepast!): 

Ingrediënten:
  • 8 grote of 10 kleine eierdooiers
  • 200 centiliter pure alcohol van 96% volume
  • 300 gram zeer fijne, witte suiker
  • 20 gram vanillesuiker
  • 385 milliliter gecondenseerde melk
Werkwijze:
  • Scheidt de eiwitten van de eierdooiers.
  • Klop de eierdooiers even los en voog onder voortdurend kloppen met de mixer (op volle snelheid) de suiker en de vanillesuiker bij. Blijven kloppen tot de suiker is opgelost.
  • Zet de mixer op lage snelheid en klop eerst langzaam de melk doorheen de eierdooiers.
  • Giet dan langzaam de alcohol erbij.
Moeilijk is het niet, maar wel heel straf!
De grootouders kregen met het paasfeest een bokaaltje hiervan. Net als de winnaar van de give-away. 
Aan de moemoe gaf ik de overschot in een steriliseerbokaal. 
Ik weet dat de hele familie op de paasdagen dan bij haar eens binnenspringt, en dan kon ze daarmee ook trakteren. 
De overschot ging ze me terug bezorgen, aangezien ze het nu zelf niet meer eet. Op paasmaandag stond de bokaal uitgewassen klaar om terug mee te nemen...
Ik denk dat het gesmaakt heeft!






Zus 1

1 opmerking:

  1. ik ben een vrij ongeduldig iemand... en vind advocaat zo lekker, dus een tip dat het sneller klaar is:
    ik mix alles samen op hoge snelheid (ook inclusief 1 eiwit) en daarna mixen op lage stand au bain marie. Vanaf dat het dan begint te binden, natuurlijk uit het warme water, maar het gaat snel:-)

    BeantwoordenVerwijderen